+45 98 49 92 64
Åbningstider

Oplev hvordan Læsøs hvide guld bliver fremstillet efter 800 år gamle sydeteknikker

Læsø Saltsyderi er en arbejdsplads med saltproduktion og samtidig en af Læsøs største turistattraktioner. Læsø salt er et mineralhold sydesalt, som er kendt både i og uden for Danmark for sin smag og struktur. Saltet er udvundet ved at inddampe saltet grundvand fra det fredede naturområde Rønnerne, som ligger lige uden for saltsyderiet. I syderiet bliver saltet håndlavet i åbne jernpander efter de gamle sydeteknikker. I kan følge sydernes arbejde i sydehytterne, og i højsæsonen kan I høre en af de erfarne sydere fortælle om saltsydningen og historien bag saltsyderiet. I saltsyderiets butik kan I købe frisksydet Læsø salt og andre spændende saltprodukter. Går I op i tårnet ved saltsyderiet, kan I se ud over alle sydehytter og naturområdet Rønnerne.

Saltet grundvand fra Rønnerne

Sydehytte med udsigtstårn i baggrundenOverdækket sydekar hos Læsø Saltsyderi

Læsø Saltsyderi ligger ved naturområdet Rønnerne, hvorfra råsaltet til produktionen udvindes. Det meget saltholdige grundvand under Rønnerne har en saltprocent på ca. 12, hvilket er ideelt for saltfremstilling. Normalt havvand har et saltindhold på ca. 3,5 %. Det saltede grundvand hentes op fra brønde på Rønnerne og køres til bearbejdning på saltsyderiet.

Historien bag saltsyderiet

I middelalderen var saltsydning en stor industri på Læsø, men produktionen blev bremset i 1600-tallet, da al skov på Læsøs var blevet fældet for at give brænde til sydningen. Sidenhen er skoven dog blevet genplantet på øen, men i mange år blev der ikke sydet salt på Læsø.

Ideen til det nuværende Læsø Saltsyderi opstod, da en arkæologisk udgravning afslørede en række sydehytter fra middelalderen på stedet, hvor saltsyderiet ligger i dag. Som et forsøg startede virksomheden op som et historisk værksted for unge arbejdsløse i 1991. I 2004 kunne virksomheden køre rundt økonomisk og i 2005 opstod virksomheden Læsø Saltsyderi. I dag er Læsø Saltsyderi en bæredygtig virksomhed, måske en af Danmarks smukkeste arbejdspladser, og en meget velbesøgt attraktion på Læsø.

Sydeprocessen

Syderen inddamper saltet fra vandet

Læsø Saltsyderi råder i dag over 2 sydehytter med i alt 3 pandeanlæg, to store inddampningsanlæg og en eksperimenterende pande. Her producerer syderne salt ved håndkraft året rundt, og det bliver til en produktion på omkring 64 tons pr. år. Saltet bliver håndlavet efter middelalderlige sydeteknikker i åbne jernpander. Dog bliver saltet i dag tørret på et tørreloft med affugtere. Se syderne arbejde og høste saltkrystaller fra de dampende saltpander når I besøger saltsyderiet.

Arrangementer i højsæsonen

Hver dag i højsæsonen kan I se, hvordan syderne høster saltkrystaller klokken 10. Fra klokken 11 og hver hele time indtil kl. 15 kan I høre et interessant foredrag i sydehytten. Her fortæller en erfaren syder om sydeteknikkerne, saltets og virksomhedens historie. I kan deltage i forskellige arrangementer på Læsø Saltsyderi i højsæsonen. Fx kan børnene prøve at syde salt selv.

Saltprodukter i butikken

Salten sydes i sydekar i sydehytterne

I saltsyderiets butik kan I købe de kendte Læsø saltflager med en sprød, letopløselig og porøs struktur samt en blid smag af havmineraler. Her finder I saltposer i alle størrelser. Derudover kan I købe kryddersalt, som er tilsat forskellige krydderurter, samt røgsalt, der er røget med bøg og lyng. Til kroppen kan I købe forskellige saltprodukter, fx badesalt, som tilfører huden vigtige mineraler, og saltrestlage, som beviseligt er effektiv mod hudlidelser, især psoriasis.

Som et sødt indslag kan I også købe lækre bolcher fra Bolcheriet og flødekarameller fra Karamelkompagniet, som begge er lavet med Læsø salt.

Et lokalt projekt

I dag fungerer Læsø Saltsyderi ved hjælp af brænde, som er købt lokalt. De ca. 1.000-1.500 rummeter, som saltsyderiet forbruger hvert år, består fortrinsvist af fyrretræer fra Læsø Klitplantage. De mere end 200.000 lærredsposer, som saltet sælges i, får Saltsyderiet syet og trykt lokalt på Læsø.

Et besøg på Læsø Saltsyderi er en god oplevelse for alle i familien. I kan kombinere besøget med en tur ud på fredede og interessante naturområde Rønnerne.

Adresse: Hornfiskrønvej 3, 9940 Læsø, 98 49 13 55, salt@saltsyderiet.dk, www.saltsyderiet.dk